Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Airsofttal kapcsolatos jogi információk..... katt ide

2008.08.01

Igazságügyi fegyverszakértő állásfoglalása az Airsoft fegyverek besorolásával kapcsolatban:

A vizsgálathoz különböző kategóriájú Airsoft fegyvereket adtak át (gyengébb rugóstól AEG-ig mindenből). A szakvélemény alapján gyakorlatilag minden Airsoft fegyver légfegyver kategóriába sorolandó, amely így számos jogi következményt von maga után. Ez alól kivétel az a fegyver, amelynek csőtorkolati energiája 0,08J alatt van (játék kategória) – ebből azonban nem sok van.

Forgalmazás
Airsoft fegyverek forgalmazásához, javításához hatósági engedély szükséges (253/2004-es Korm. Rendelet 2. § (1) a)), melyet az illetékes megyei rendőrkapitányság (Budapesten a BRFK) ad ki. A forgalmazást végző személy(ek)nek rendelkezniük kell fegyverforgalmazási vizsgával.

Fegyvervizsga, jelölések
Airsoft fegyver csak akkor hozható kereskedelmi forgalomba, ha azt a külön jogszabály (31/2006 GKM Rendelet) szerint egyedi vagy típusjóváhagyó vizsgálattal a biztonságos működés céljából megvizsgálták, alkalmasságát a beütött próbajel igazolja, valamint egyedi azonosításra alkalmas gyártási (azonosítási) számmal látták el. Érvényes fegyvervizsgálat feltétele gyártó, illetve kaliberjelölés megléte a fegyveren nem eltávolítható módon . (253/2004 Korm. Rendelet 6. § (1)).

Magánimport
Magánimportban behozott Airsoft fegyvert szintén be kell vizsgáltatni (31/2006 Kormányrendelet 3. § (2) d)). Magánimportban csak személyes felhasználásra érkezhet Airsoft fegyver, azaz továbbértékesítési célra nem.

Árusítási hely
Airsoft fegyver kizárólag az erre a célra szakosodott, nyílt árusítású üzletben vagy a részben e célra szakosodott egyéb üzlet (a továbbiakban együtt: fegyverszaküzlet) megfelelően elkülönített helyiségében, valamint lőfegyver-kiállításon forgalmazható. (253/2004 KR 20. § (1))

Tárolás
A fegyverszaküzletben a fegyvereket, a hatástalanított lőfegyvereket csak az üzlet nyitva tartása alatt, zárt fegyverállványon lehet bemutatni. A légfegyvert, a festéklövő fegyvert a hozzá tartozó lövedékektől, tölténytől elkülönítve, jól zárható helyen úgy kell tárolni, hogy ahhoz illetéktelen személyek ne férjenek hozzá. (253/2004 KR 20. § (2))

Otthoni tárolás
Az Airsoft fegyvert, a festéklövő fegyvert a hozzá tartozó lövedékektől, tölténytől elkülönítve, jól zárható helyen úgy kell tárolni, hogy ahhoz illetéktelen személyek ne férjenek hozzá. (253/2004 KR 39. § (1))

Szállítás
Az Airsoft fegyver közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is -, közforgalmú közlekedési eszközön csak zárt tárolóeszközben birtokolható (szállítható). Azaz nem viselhető, csak szállítható. Hordásnak minősül, ha tárazva van valamely a testen lévő ruhadarabban, vagy a testen, hátizsákban. (253/2004 KR 39. § (5))

Lézer
mivel az aktív lézer haditechnikai eszköznek minősül (kettős célú, azaz lőfegyverre is szerelhető), így tilos az importja Magyarországra. Csak és kizárólag rendvédelmi szerveknek lehet értékesíteni. (16/2004 Korm. Rendelet és 2004. évi XXIV Tv.)


Haditechnikai eszközök
Minden olyan termék, amely a 16/2004 Kormány Rendelet hatálya alá esik, haditechnikai eszköznek minősül, így ilyen termékeket (például bilincs, elektromos sokkoló, gumibot, nagy méretű paprika spray, stb.) nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni, továbbá haditechnikai engedély szükséges az ezekkel végzett ügyletekhez (2005. évi CIX. Törvény)